Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Αφιέρωμα: 6 ελληνικά ζώα κινδυνεύουν




 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ
 

 ΦΥΣΗΤΗΡΑΣ
 

 ΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ
 

 ΝΑΝΟΧΗΝΑ
 

 ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΛΑΦΙ
 

 ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ
 

Η μεσογειακή φώκια είναι ογκωδέστερη από την αρκούδα, ο ασπροπάρης είναι το πιο έξυπνο πουλί, ο φυσητήρας δεν είναι φάλαινα, το κόκκινο ελάφι διαθέτει χαρέμι, οι νανόχηνες έχουν σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας στις πτήσεις τους, ενώ τα αρκουδάκια γεννιούνται 300 γραμμάρια και σε τρεις μήνες γίνονται 10 κιλά!

Μικρά μυστικά για έξι θαυμαστά ελληνικά ζώα που, αν δεν προστατεύσουμε, θα χαθούν για πάντα. Το ΟΙΚΟ ανοίγει το φάκελο των ζώων που κινδυνεύουν στον πλανήτη και θα συνεχίσει συστήνοντάς μας ένα σε κάθε τεύχος. Αλλωστε, το πρώτο βήμα για να τα σώσουμε είναι να τα γνωρίσουμε.

Οι επιστήμονες και οι οργανώσεις που μας βοήθησαν

- Φυσητήρας: Αλέξανδρος Φραντζής, Δρ Ωκεανογραφίας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών, & Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος, μέλος της οργάνωσης Αρχιπέλαγος.

- Κόκκινο ελαφι: Δρ Θανάσης Σφουγγάρης, επίκουρος καθηγητής, δ/ντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας Παν. Θεσσαλίας, & Παναγιώτης Λατσούδης, δασολόγος, συντονιστής έρευνας οικολογίας των ελαφιών της Πάρνηθας για το WWF.

- Νανόχηνα: Μαρία Παναγιωτοπούλου, ορνιθολόγος, υπεύθυνη ενημέρωσης για τη νανόχηνα του προγράμματος Life, συνεργάτις Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

- Ασπροπάρης: Λαυρέντης Σιφηρόπουλος, φοιτητής Οικολογίας, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας & Καλλιόπη Στάρα & Ρήγας Τσιακίρης, μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

- Φώκια: Αλέξανδρος Καραμανλίδης, βιολόγος, ερευνητής της MOm.

- Αρκούδα: Γιώργος Μερτζάνης, Δρ βιολόγος-ζωολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της Καλλιστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου